3x125, 4x110, 3x110+1x100 - którym najłatwiej jech
Panowie nie idźmy ta drogą, nie idźmy... 🙂
- Dziś robimy czego innym się nie chce, a jutro czego inni nie potrafią.
A jakby do szyny 3 kołowej założyć 90 na pierwszą pozycje, 100 na drugą i 110 na trzecią to nawet stojąc czulibyśmy się jak z górki 😀 Może to coś da :laugh: :laugh: :laugh:
Przepraszam - musiałem :woohoo: 😛
A jakby do szyny 3 kołowej założyć 90 na pierwszą pozycje, 100 na drugą i 110 na trzecią to nawet stojąc czulibyśmy się jak z górki 😀 Może to coś da :laugh: :laugh: :laugh:
:laugh:
Nauka jest we wszystkim, dlaczego wykluczać rolki, przecież to po prostu jakiś układ, który się toczy.
Tak, nauka jest we wszystkim, ale nie wszystko da się policzyć i pokazać w prostych zależnościach. Nie można oczekiwać że ktoś da ci naukowe poparcie dla swoich "innowacji", w momencie kiedy więcej przyjdzie z haseł "nowość/amerykańscy 'naukowcy' udowodnili/mój przyjaciel używa i idzie mu świetnie". O tym była moja wypowiedź.
Zgadzam się tu z tezą, że lepiej wybierać sprzęt pod siebie a nie pod teorię, bo z pewnością więcej z tego przyjdzie.
3x110?
Na przykład taki?:
ROLKI ROLLERBLADE ENDURACE ELITE 110 / 125
https://www.zicoracing.com/pl/p/Rolki-Rollerblade-Endurace-Elite-110-125-2019/2575
Też mi się podoba, bo daje opcję przemiany w 3x125; ewentualnie, gdyby...
No nie do końca, bo to przecież zwykła szyna 125, tylko z zamontowanymi 110. Czyli bezsensownie podniesiony środek ciężkości o prawie 1cm w chwili gdy używasz 110. Równie dobrze można by napisać ENDURACE ELITE 80/90/100/110/125 ;).
Z 3x110 zaczynałem od Pleasure Toola 2.0, średnio się nadawała na wyścigi (246mm) ale nie przeszkodziło mi to startować na niej 2 a nawet 3 sezonów (nie pamiętam kiedy dokładnie kupiłem). Teraz mam Atom Striker II 10,6 cala (270mm) 4x84/3x110 - wyścigowy debiut zaliczy w Stolnie, ale po jazdach w mieście z Endomondowym maxem w okolicach 45-50km/h mogę powiedzieć, że zdecydowanie poprawiła mi się stabilizacja tył-przód, a i odepchnięcia przeniosło "siłę uderzenia" ze środka stopy bardziej na tył. Nie wiem czy to źle czy dobrze, ale wrażenie jest, że się szybciej jedzie i odepchnięcia bardziej napędzają. Z reszt coś w tym musi być bo mi się nagle kółka inaczej zużywają...
zdecydowanie poprawiła mi się stabilizacja tył-przód, a i odepchnięcia przeniosło "siłę uderzenia" ze środka stopy bardziej na tył. Nie wiem czy to źle czy dobrze
Jest git! 🙂
Ja sie powoli zaczynam zastanawiac jak tu zamontowac 4 kola do szyny 3 kolowej? Ktos ma jakies pomysly? B)
Ja sie powoli zaczynam zastanawiac jak tu zamontowac 4 kola do szyny 3 kolowej? Ktos ma jakies pomysly? B)
Pewnie. Uzyj trytytki. 🙂
A ja cicho siedzę, ponieważ nie mam kopyści 🙁 B) 😉 .
btw
Mx3."Najłatwiej jech" na najmniejszych kołach po gładkim 🙂 .
Luzak: teściowa ma 🙂
Jeśli przyjmiesz sobie, że jedno kółko ma masę, czy jeśli te kółka rozpatrujesz jako obracające się to może raczej wprost proporcjonalny do masy moment bezwładności większy o 14% od innego, to sto kółek pierwszego rodzaju nadal będzie w sumie miało ten moment bezwładności większy o 14% od stu kółek drugiego rodzaju. 😛
Tak mi się wydaje.
Jeśli jedno kółko ma m.b. większy o x od drugiego, to 100 pierwszych kółek będzie miało sumaryczny m.b. większy o x od 100 kółek drugiego rodzaju.
M.b. bardzo zależy od masy.
Musisz je umieścić pod podłogą bagażnika 😉
Zgadzam się tu z tezą, że lepiej wybierać sprzęt pod siebie a nie pod teorię, bo z pewnością więcej z tego przyjdzie.
(...)
Teraz mam Atom Striker II 10,6 cala (270mm) 4x84/3x110 - wyścigowy debiut zaliczy w Stolnie, ale po jazdach w mieście z Endomondowym maxem w okolicach 45-50km/h mogę powiedzieć, że zdecydowanie poprawiła mi się stabilizacja tył-przód, a i odepchnięcia przeniosło "siłę uderzenia" ze środka stopy bardziej na tył.
Tak, ale jeśli miałbym wybierać pomiędzy dwoma rowerami, z których jeden zjeżdża szybciej od drugiego, to wybrałbym ten szybszy i starał się do niego przyzwyczaić.
Chyba podsunąłeś mi pomysł.
Może rozsądniej byłoby nie przeskakiwać z 4x90 (Maxxum 90) na 3x125, ale zaliczyć po drodze aklimatyzację na 3x110, a potem pomyśleć.
Takie szyny:
ATOM STRIKER II 3x110/4x90 11,6" By EOSkates
https://sklep.rolla.pl/szyny/1707-atom-striker-ii-3x1104x90-116-by-eoskates.html
chyba idealnie wpasowałyby się w buty Maxxum i byłyby tylko o 6/10 cala dłuższe od oryginalnych-11,6" vs 11"; nawet bym nie poczuł różnicy.
Za 800-900 zł, w zależności od kół, mam 4x90 i 3x110 bez przekładania szyn. Nie mało, ale do przełknięcia.
Czy to dobry pomysł?
W opisie tych szyn jest chyba pomyłka:
Nr katalogowy STRIKERII116
Max. rozmiar kół: 3x125mm
Mocowanie: SSM/LSM (165/195mm) - otwory poprzeczne
Długość: 11,6" (294mm)
Materiał: Aluminium Wykonanie: CNC, anodyzowane, szczotkowane
Waga: 201g. (waga z osiami)
Zestaw: 2 x szyna, 8 x ośki hex, 8 x tulejki, 4x śruby 6mm mocujące do buta.
Czy tam rzeczywiście da się wsadzić koła 125 mm.
Rozumiem, też bym się nie mógł powstrzymać 🙂
K2 zastosowało podobny pomysł w tym modelu:
VO2 100 X PRO
"Kółka 2x90 mm+2x100mm o twardości 83 A - Zróżnicowanie wielkości kół zwiększa stabilność i poprawia przyśpieszenie. Ponadto wymusza naturalne pochylenie, obniżając środek ciężkości ułatwiają tym samym jazdę."
https://niecodzienni.pl/k2-rolki-vo2-100-x-pro-vo2100-id-5114
Wracając do teoretyzowania przy przesiadce na większe koła to na moim przykładzie wyglądało to tak:
Początki Urban / FSK na 4x80 przez kilka lat
Poczułem rządzę prędkości
Przesiadka na 4x100 w wysokim bucie - zero problemów
Chciałem bardziej pro
Przesiadka na niski but - akurat trafił mi się w cenie zestaw 4x110 But super ale podwozie nie, kompletnie go nie czułem, jechałem jak muł ciągnący za sobą wóz... Sprzedałem 4x110 wróciłem do 4x100 było super
Chciałem jeszcze bardziej pro
Przesiadka na 3x125 z niskim sztywniejszym butem - jest dobrze 😀
0.6" dłuższa szyna...
3mm niżej nad ziemią...
to tylko cyferki bez solidnie wyszlifowanej techniki, które na naszym poziomie kompletnie nic nie znaczą
Zatem sam widzisz... początkowo 4x110 było dla mnie czymś złym a potem całkowicie pominąłem ten układ i od razu wskoczyłem w 3x125.
Dopóki sam nie przetestujesz na własnym ciele nie będziesz wiedział. Fajnie sobie poteoretyzować, pogadać - ale to nic nie wniesie dopóki nie spróbujesz
Nr katalogowy STRIKERII116
Max. rozmiar kół: 3x125mm
Mocowanie: SSM/LSM (165/195mm) - otwory poprzeczne
Długość: 11,6" (294mm)
Materiał: Aluminium Wykonanie: CNC, anodyzowane, szczotkowane
Waga: 201g. (waga z osiami)
Zestaw: 2 x szyna, 8 x ośki hex, 8 x tulejki, 4x śruby 6mm mocujące do buta.Czy tam rzeczywiście da się wsadzić koła 125 mm.
Nie, to błąd w opisie. Nawet na szynie (zdjęcie) masz wpisane 3x110.
Z resztą to jest szyna którą początkowo chciałem, a Marcin nie był w stanie powiedzieć kiedy będzie miał dostawę - dlatego zdecydowałem się na 10,6''. Zależało mi, żeby ten sezon przejeździć już na dłuższej szynie (w porównaniu do Pleasure Toola).
Co nie zmiania faktu, że dalej mam na ten konkretny model chrapkę, ale to najwyżej na koniec sezonu sobie kupie...
Początki Urban / FSK na 4x80 przez kilka lat
[...]
Przesiadka na 3x125 z niskim sztywniejszym butem - jest dobrze 😀
U mnie było 4x80 (bardzo którtko bo jakieś stare rolki i mi sie kółka po 3 miesiącach rozpadły), 4x84, 4x90 i w końcu 3x110.
Jeśli przyjmiesz sobie, że jedno kółko ma masę, czy jeśli te kółka rozpatrujesz jako obracające się to może raczej wprost proporcjonalny do masy moment bezwładności większy o 14% od innego, to sto kółek pierwszego rodzaju nadal będzie w sumie miało ten moment bezwładności większy o 14% od stu kółek drugiego rodzaju. 😛
Tak mi się wydaje.
Jeśli jedno kółko ma m.b. większy o x od drugiego, to 100 pierwszych kółek będzie miało sumaryczny m.b. większy o x od 100 kółek drugiego rodzaju.
M.b. bardzo zależy od masy.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. 😛 Ale zaczynam rozumieć tą pokrętną logikę, którą się kierowałeś w tak dziwny sposób sumując udział procentowy w masie. Teraz przynajmniej sumujesz skalar. 😉
A co do tego, że "moment bezwładności bardzo zależy od masy" to zdradzę Ci, że bardziej, bo kwadratowo, zależy od średniej odległości od osi obrotu. Od masy zależy liniowo, jak już wcześniej pisałem.
Poddaje się, BolzZ.
Czyli szyny ATOM STRIKER II 3x110/4x90 11,6" By EOSkates do butów Maxxum 90 jak najbardziej pasują pod każdym względem, tak?
Nikt nie zgłasza sprzeciwu?
To teraz porozmawiajmy o kołach 110 mm.
Mam Hydrogeny 90 mm i są w sam raz, ani za miękkie, ani za twarde, chwalone na Forum.
Hydrogeny 110 mm kosztują ok. 65 zł za sztukę.
Ale trafiłem na koła 110 mm o zbliżonych twardościach, które są dwukrotnie tańsze i zastanawiam się, czy do mojej spokojnej niewyczynowej jazdy nie byłyby odpowiednie. Jak się znam, to skończy się na Hydrogenach, ale zapytać można:
POWERSLIDE SWELL 22 zł
http://www.rollinn.pl/p/k/1441,665/kola/kola-powerslide-swell-110mm86a/?back=k.665,opcja=110MM.0.kola
POWERSLIDE INFINITY 29 zł
http://www.rollinn.pl/p/k/1417,665/kola/kola-powerslide-infinity-110mm-85a/?back=k.665,opcja=110MM.0.kola
Powerslide Infinity PLUS 28 zł
https://sklep.rolla.pl/kola/1688-kola-powerslide-infinity-plus-110mm-85a-4szt.html
Powerslide Spinner 38 zł
https://sklep.rolla.pl/kola/2104-kola-powerslide-spinner-110-mm-85a-white-1-szt.html
Przy okazji: Czym różnią się koła do jazdy urban od dystansowych?
Czy te pierwsze (urban) są bardziej wytrzymałe?
Poddaje się, BolzZ.
Czyli szyny ATOM STRIKER II 3x110/4x90 11,6" By EOSkates do butów Maxxum 90 jak najbardziej pasują pod każdym względem, tak?
Nikt nie zgłasza sprzeciwu?To teraz porozmawiajmy o kołach 110 mm.
Mam Hydrogeny 90 mm i są w sam raz, ani za miękkie, ani za twarde, chwalone na Forum.
Hydrogeny 110 mm kosztują ok. 65 zł za sztukę.
Ale trafiłem na koła 110 mm o zbliżonych twardościach, które są dwukrotnie tańsze i zastanawiam się, czy do mojej spokojnej niewyczynowej jazdy nie byłyby odpowiednie. Jak się znam, to skończy się na Hydrogenach, ale zapytać można:POWERSLIDE SWELL 22 zł
http://www.rollinn.pl/p/k/1441,665/kola/kola-powerslide-swell-110mm86a/?back=k.665,opcja=110MM.0.kolaPOWERSLIDE INFINITY 29 zł
http://www.rollinn.pl/p/k/1417,665/kola/kola-powerslide-infinity-110mm-85a/?back=k.665,opcja=110MM.0.kolaPowerslide Infinity PLUS 28 zł
https://sklep.rolla.pl/kola/1688-kola-powerslide-infinity-plus-110mm-85a-4szt.htmlPowerslide Spinner 38 zł
https://sklep.rolla.pl/kola/2104-kola-powerslide-spinner-110-mm-85a-white-1-szt.htmlPrzy okazji: Czym różnią się koła do jazdy urban od dystansowych?
Czy te pierwsze (urban) są bardziej wytrzymałe?
wszystkie przez Ciebie wymienione nie dorastaja Hydrogenom do piet 🙂 Konkurencja sie zaczyna gdy porownasz Mattery, Undercover etc...to juz sa bardzo dobre kola. Ale czy lepsze od Hydrogenow? Na miasto ja osobiscie nie znam lepszych. Jednak ja pisze o jezdzie miejskiej, nie o sciganiu sie 🙂 Rozniar sie przede wszystkim profilem. A pozniej materialami z ktorych sa wykonane itd...
Ostatni post: Rolki inline alpine/skate to ski Najnowszy użytkownik: woodrowlieb075 Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte