Jakie rolki? Budżet 500zł
Cześć wszystkim
Natchnęło mnie żeby kupić sobie rolki na lato, choć nigdy wcześniej na nich nie jeździłem. W zimę podczas wolnego czasu zawsze chodzę na lodowisko, na łyżwach jeżdzę ponad 10 lat czyli od dziecka już. Mówi się że jazda na rolkach jest trudniejsza od łyżew. Suma sumarum widząc ostatnio jeżdżacych rolkarzy chciałbym w końcu się nauczyć i cieszyć się jazdą na rolkach 🙂 Rolki mają mi służyć do jazdy rekreacyjnej, w miarę czasu pewnie zapragnę nauczyć się jakichś większych kombinacji z przeplatanką itp. więc poszukuję komfortowych, dobrych rolek 🙂
Chciałbym przeznaczyć na rolki do 500 zł
Ewentualnie jeśli byłaby to świetna okazja to trudno sprzedam dom i dołożę te 100zł 😛
p.s: www.zicoracing.com/pl/p/Rolki-Powerslide-Imperial-2014/1585
Podobno te rolki są godne polecenia, w decathlonie można je kupić za 600zł, co o nich sądzicie?
pzdr
bardzo fajny sprzecik kolega ma i chwali sobie, ale te rolki sa bardziej przeznaczone do slalomu niz jazdy rekraazyjnej. szyna jest krotsza i kolka max do 80mm jesli szukasz cos bardziej pod rekraacje to polecam cs z dluzsza szyna i kolkami 90mm+
Okej...hmmm a jeśli w tych rekreacyjnych będę chciał nauczyć się jakichś trików to wtedy muszę kupić nowe? Jaka jest zasadnicza różnica w takiej normalnej jeździe po parkach chodnikach w rekreacyjnych a takiich rolek do slalomu?
Powerslide ma generalnie b przyzwoite rolki. Wydaje mi się, że bardzo popularne są Rollerblade Twister, ale cena jest wyższa.
Ja mam Seby FRX, które są niezawodne, ciut tańsze, ale też nie mogę się wypowiedzieć w pełni bo nie testowałam innych.
http://www.zicoracing.com/pl/p/Seba-FRX-80-2013/1436
Powodzenia!
roznica polega na tym ze rolki slalomowe posiadaja krotsza szyne i mniejsze kolka co daje wieksza zwrotnosc rolki, przy jezdzie fitnesowej bedziesz chcial pewnie pojezdzic troszke szybciej wiec dluzsza szyna pozwoli Ci na wieksza stabilnosc. Aczkolwiek osobiscie kupujac rolki mialem ten sam dylemat, postanowilem wziac bardziej urbanowe co pozwala mi teraz na jazde slalomowa, miejsca oraz fitnesowa. Wiec jak najbardziej polecam te imperiale.
Swoja droga w ktorym decathlonie wyczailes te rolki? 600 zl to dobra cena za nie naprawde
Zgadzam się z Mevka, slalomować można właściwie w każdych, bez hamulca oczywiście. A szyne można zmieniać w zależności od potrzeb 🙂 i już
W porządku, chociaż na początku uczyć się na rolkach gdzie nie ma hamulca to dośc spore ryzyko przy dużym ruchu samochodowym ;D A więc kupiłbym coś w rodzaju rolek powerslide albo seba, bardzo dobre opinie mają te rolki, tymbardziej że ja zamierzam sporo na nich jeździć przez wakacje, natomiast cena tych rolek mnie boli, a możecie polecić coś w alternatywie do tych rolek do 600zł? W ogole musiałbym pojechać do jakiegoś sklepu i je przymierzyć czy dobrze leżą na stopie.
http://www.decathlon.pl/rolki-freeride-imperial-id_8306867.html
Tutaj powerslide są za 610zł, niestety nie ma mojego rozmiaru :/
bys musial sie zapytac kogos czy w imperialach jest mozliwosc doczepienia hamulca ew, sprawdzic w sklepie. w moich twisterach byl w zestawie hamulec i tak samo jak ty balem sie jezdzic po miescie bez 😀
Ja tam myślę, że hamulec na pięcie to poroniony pomysł...bo tak jakby uczysz się trzymać dziwną nienaturalną pozycję do jazdy na rolkach (tzn ciężar ciała jest bardziej na pięcie). Będziesz uczył się czegoś co potem bedziesz musiał zaniechać.
Polecam hamowanie jedną rolką ustawioną prostpadle do drugiej, szybkie i stabilne. Tak na początek.
I nie wyjeżdzaj od razu na miasto 😛
Najfajniej znaleźć sobie jakieś fajne niezbyt ruchliwe miejsce z płaską nawierzchnią, albo mało uczęszczaną uliczkę 😉
Mentos94 kup rolki freeride, będziesz mógł na nich jeździć rekreacyjnie, a jak zechcesz robić coś więcej to też się da, zrobisz kółka w banan i możesz ćwiczyć slalom.
Dobra cena w Decathlonie, pewnie ostatnie sztuki 🙂 Jakby co to mam na sprzedanie Imperiale rozm 42.
Zobacz sobie jeszcze Fila NRK bo są niektóre rozmiary na allegro w dobrej cenie.
A co do hamulca to też myślę, że to lipa. Wbrew pozorom nie hamuje się nim jakoś super mocno :/
tutaj przyznam koledze racje, pozniej ciezko jest oduczyc sie bo wiesz ze zawsze masz ta asekuracje w postaci hamulca, a tak poczytaj sobie o hamwaniu w ukladzie T odrazu zaczniesz uczyc sie hamowania takiego z ktorego bedziesz pozniej korzystal 🙂
Radzę zobaczyć ten film: https://www.youtube.com/watch?v=dGn_3xJQfq0
Zmieni zapewne Wasze postrzeganie hamowania hamulcem 🙂
zgadzam sie jak najbardziej z.filmikiem up ale... ciezko cwiczyc na kubeczkach z hamulcem 😀
Ważne jest na początku prawidłowe określenie prędkości i odległości do ewentualnej przeszkody a to przychodzi z czasem, wiem jak ciągnie człowieka do jazdy "miejskiej" a nie tylko kręcenie się w kółeczku na bezpiecznym placyku - a w "mieście" już czekają : małe dzieci na rowerkach (zero przewidywalności), starsze panie z pieseczkami na smyczy (zero przewidywalności), samochody wyjeżdżające z bocznych bram (zero przewidywalności) itd, itp.
Jestem przekonany, że lepiej na początek stosować hamulec a dopiero potem (po "nabraniu" umiejętności) próbować T hamowanie czy innych "cudów" 🙂 ok, zgoda że trudno zrezygnować z nawyku "hamulcowego" ale lepsze to niż wizyta w szpitalu ewentualnie innej kostnicy 😉
Polecam Powerslidy jeżdżę po mieście i terenach rekreacyjnych na Phusionie 3 i jestem mega zadowolony - ostatnio są przeceny na Powerslida nie tylko na Decatlonie np. moje rolki też "poszły" ostro w dół tutaj
http://bladeville.pl/index.php/powerslide-phuzion-3-pure-09-p-2978.html?pg=1
żeby nie było że reklamuję to tutaj inny link - tylko kolorki skandaliczne 😛
http://www.sklep-presto.pl/product-pol-24234-Lyzworolki-Phuzion-3-Pure-Powerslide.html
Mam rolki powerslide imperial, tę wersję "podstawową", jeżdżę różnym stylem, trochę skoków, slalom itp. klamry mocno opinają okolice kostek i na nie narzekać nie mogę- lubię jeździć w dobrze dopiętych rolkach, jedyne co mi się nie podoba w tych rolkach to to, że dolne klamry po jakimś czasie nie dają się bardziej zapiąć, bo ząbki zaczynają przeskakiwać. Więc kostki mam mocno zapięte, a stopu nie...a wolę na odwrót. Nie narzekałabym tak na dolne klamry gdybym miała o rozmiar mniejsze rolki, pewnie mniej bym odczuwała luzy jakie w nich mam, no ale mimo wszystko ząbki nie powinny mi przeskakiwać. Zresztą meżczyźni mają zazwyczaj większe i szersze stopy więc może inaczej by to odczuwali. Druga sprawa odnośnie linera-mój się rozbił o ok. 1cm dlatego uważaj z zakupem, wybrałam takie, które były w sam raz, teraz wzięłabym te co wydawały się za małe. I jestem z nich na tyle zadowolona, że gdybym miała znowu kupować rolki to kupiłabym te tylko jak już mówiłam o rozmiar mniejsze 😉
Oczywiście że tak. Mój komentarz był tylko i wyłącznie drobnym wtrąceniem a propos tego jak hamować hamulcem i jak on jest skuteczny.
zgadzam sie jak najbardziej z.filmikiem up ale... ciezko cwiczyc na kubeczkach z hamulcem 😀
Oczywiście że tak. Mój komentarz był tylko i wyłącznie drobnym wtrąceniem a propos tego jak hamować hamulcem i jak on jest skuteczny.
Ja osobiście jestem zwolennikiem odkręcania hamulca bo można znaleźć takie miejsca na uprawianie jazdy na rolkach gdzie nie trzeba diametralnie hamować np. duże parkingi.
Ostatni post: Kicking asphalt 2025 Najnowszy użytkownik: drews2563305142 Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte