Uniwersalne rollki na miasto za 400-600zł
Dzień dobry,
Tak się składa, że dziewczyna kupiła sobie rolki i dodatkowo mnie nakręciła za zakup, tak więc wpadłem do was by się poradzić. Początkowo rozważałem rekreacyjne budżetówki z sieciówki typu decathlon, ale opinię na forach tego typu skutecznie mnie zniechęciły do takiej "inwestycji". Następnie pomyślałem, że dobrze będzie kupić po prostu klasyczne RB Spark 80 albo Macroblade, ale doszedłem do wniosku, że nie lubię być przez coś ograniczony, więc rolki freeride, freestyle czy też urban powinny sprawdzić się w tym przypadku najlepiej. Będę jeździł po mieście czyli nawierzchnia różna, przy okazji chciałbym móc się trochę rozpędzić ale bez przesady, jestem raczej początkujący, choć kiedyś na K2 trochę jeździłem, na łyżwach też. Poza tym wiadomo, krawężniki, schody, wszelakie wyboje, dobrze jakby można było bez obaw trochę sobie na tym poskakać jak już będzie trzeba. Moja waga to lekko ponad 60kg. Poza tym, zależy mi też by generalnie nie było problemów z częściami zamiennymi a kółka dało się wymienić ewentualnie na nieco większe.
Na ten moment rozważam RB Fusion X3, RB RB80, Seba FRX no i są jeszcze te PS imperiale i metropolis, albo i chętnie coś tańszego typu: Tempish Trinity. Dodatkowym warunkiem jest sklep w Gdańsku lub Poznaniu, tak bym mógł na miejscu reklamować bez bawienia się w odsyłanie. Zdaje się, że w Gdańsku jest sportrebel a w Poznaniu zicoracing, tylko widzę, że często mają modele z aktualnego sezonu co dodatkowo podbija cenę.
Proszę o pomoc w wyborze i z góry dziękuję.
Co do większych kółek to raczej będziesz musiał zmieniać szyne. Większość rolek ma szyne 243 max 80 mm koło.
Jeżeli chcesz zamienne części to tylko seba FRX. Do reszty może być czasami ciężko.
W gdańsku masz jeszcze zawszespoko na wita stwosza.
X3 to typowe rolki urban, i jeżeli będziesz tylko śmigał po mieście to ja bym się decydował na nie na aluminiowej szynie. Tam już też wchodzą koła 84.
W Poznaniu masz jeszcze roll4life. Niektóre modele wypadają lepiej cenowo od zicoracing, ale może się okazać, że nie znajdziesz tam wybranej rolki.
Tak jak wspomniał przedmówca - jeśli chodzi o części wymienne to wybór ogranicza się do Seby, bo do tej rolki możesz dokupić osobno każdą duperelę (nawet śrubkę). Ale jeśli masz możliwość wybrania się do zicoracing/roll4life to najlepiej iść i poprzymierzać kilka modeli i zobaczyć jak leżą.
@lipq - Mógłbyś dać link do tych X3 84mm na aluminiowych szynach? Najlepiej dostępne w Poznaniu na ten moment.
Z tego co widzę to do Fusion X3 2015 wejdą kółka 84mm bez wymiany szyny.
@om_ - No właśnie zauważyłem, że w roll4life jest nieco taniej. Tak więc pojadę i przymierzę, ale niestety nie prowadzą sprzedaży ratalnej z czego chętnie bym skorzystał.
A co myślicie o K2 IL Capo 80mm/84a 2015 odblaski w cenie 599?
Dochodzą jeszcze RB Twister 80mm z Decathlonu 699zł i tutaj nie miałbym problemu z ratami.
http://www.zicoracing.com/pl/p/Rollerblade-Fusion-X3-Alu-2015-/1796
proszę bardzo:)
Co do K2 nie mogę się wypowiedzieć, całkowicie nie znam marki.
Mierzyć i brać co lepiej leży.
Fusiony mają ten sam rozmiar skorupy dla 43 i 44? Jeżeli po czasie będę miał za dużo luzu przy rozmiarze 44 to jest możliwość zakupu jakiejś wkładki albo mniejszego linera?
Do rozmiarówki tej rolki się nie odniosę bo nie chcę wprowadzić w błąd, ale o ile mi wiadomo to nie znajdziesz w sklepie linerów do rolek Rollerblade'a. Wydaje mi się, że tylko Seba sprzedaje linery oddzielnie. A warto pamiętać, że dobór rozmiaru to kluczowa kwestia w przypadku rolek z twardą skorupą. Nie powinieneś mieć żadnych luzów na długość.
Liner nie będzie musiał być nowy, zawsze można się nawet zamienić z kimś kogo będzie cisnąć. Poza tym, dodatkowa wkładka może coś pomóc?
Dodatkowa wkładka pomaga, ale niewiele (sama stosuję to rozwiązanie w łyżwach, niestety komfort jest daleki od ideału). Czasem można do skorupy jednej firmy włożyć liner innej, ale to najlepiej sprawdzać indywidualnie na konkretnej skorupie i konkretnym linerze.
W tym temacie chciałbym isę poradzić, co sądzicie o tym modelu? http://niecodzienni.pl/rolki-rekreacyjne-k2-fit-84-2013-id-2816 na dodatek na przecenie, więc nie powiem, korci mnie by sobie takie sprawić. Warto? Chyba, że znajdziecie coś lepszego w tej cenie?
Ostatni post: Zawody rolkowe 2026 Najnowszy użytkownik: maplegilliland Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte