czy kółka 90 , 100 mm będą odczuwalnie szybsze ?
Witam
Mam rolki rollerblade 78 mm. a w jeździe najbardziej kręci mnie szybkość, i myślę, czy by nie kupić Powerslide - Phuzion 6, mają kółka 90 i można je zamienić na 100 mm. Czy odczuję różnicę w prędkości? Nadmienię, że jeszcze hamować się nie nauczyłem ,ale co mi tam...
Te moje rolki kosztowały mnie rok temu 300 zł
Rozumiem, że masz ambicję zostać numerem 1 w "Najgłupszych śmierciach świata" 😛
Co do szybkości - z pewnością odczujesz różnicę między 78 a 90, jeśli będziesz potrafił możliwości rolek wykorzystać.
Jak dla mnie, na początek przyda Ci się spora porcja zdrowego rozsądku, a potem większe kółka. 😉
pozdrawiam
Edyta
Oj tam, może trochę przesadziłem twierdząc, ze nie umiem hamować, sugerujesz, że w ogóle nie powinienem na razie kupować większych rolek? Rozsądku wbrew pozorom mi nie brakuje 🙁
jarrro pozdrawia
Wiesz, co, na pewno odradzam przesiadkę póki nie opanujesz hamowania. Nic nie piszesz o swoich umiejętnościach rolkarskich, a wielokrotnie czytałam, że odradza się koła pow. 84mm początkującym.
jarrro napisał
Czy odczuję różnicę w prędkości
Większe kółka ,lepsze łożyska same nie jadą . B) Technika jazdy się kłania.
Nadmienię, że jeszcze hamować się nie nauczyłem ,ale co mi tam...
Przy dużych prędkościach trzeba umieć panować nad rolkami. I powiedzenie ,co mi tam może się skończyć tragicznie 👿 tu nie ma żartów.
Puziony to dobre rolki ale dość wysoko umieszczony balans ,może lepszym wyjściem byłyby crosfajery
,najniższy balans przy kołach 90 😉 a dla początkującego to ważna sprawa, wiec się jeszcze zastanów. Po opanowaniu i nauczeniu się jazdy jeśli dalej będzie cie to krecić możesz myśleć o bardziej profesjonalnym sprzęcie, a crosfajery bez problemu odsprzedasz za pół ceny.
pozdrawiam
Właśnie raczej kupię te krosfajery, lepiej o nich wszyscy piszą, kurcze, tylko ta cena, na raty muszę wziąć...
a wielokrotnie czytałam, że odradza się koła pow. 84mm początkującym.
Niby tak, ale moje pierwsze w życiu rolki były 4x90 i nie było problemu a rok później był już niski but z szyną 4x110 😉 . W dodatku autor tematu raczej nie jest początkujący skoro jeździ już na rolkach.
jarrro, przesiadając się na większe koła będziesz miał większą szybkość, ale im większe koła tym dłuższa szyna. Dłuższa szyna = mniejsza zwrotność, to też trzeba brać pod uwagę 😉 Inaczej robi się przekładankę podwoziem 4x78 a inaczej podwoziem 4x110 czy 5x84
Mnie tam przekładanki nie interesują, kółka 90 to nie jest znów tak dużo, jak niektórzy mnie tu straszą. Zamawiam crossfire 90 ! Oł jea....
Zamawiam crossfire 90 ! Oł jea....
myślę że będziesz zadowolony 😉
Kurcze ja teraz przesiadłem się z 2x 110 2x 100 na 3x100x90 ijakoś dziwnie się czuje jakby za małe 🙁 to wszystko nie jest takie proste.
Jednemu pasuje to innemu tamto. Jeden lubi żonę drugi teściową :laugh:
pozdrawiam
Mnie tam przekładanki nie interesują, .
Hmm, ciekawe jak zrobisz zakręt na dużej szybkości albo nawrót (180o) bez przekładanki.
Przekładanka w trakcie nauki, kiepskie umiejętności hamowania. To zmienia postać rzeczy. W tym momencie zmiana rolek na szybsze to kiepski pomysł. Lepiej kup łyżwy hokejowe i dalej ćwicz zimą.
Adi01 napisał
Niby tak, ale moje pierwsze w życiu rolki były 4x90 i nie było problemu a rok później był już niski but z szyną 4x110 😉 .
to było dość ryzykowne 😉 ale kto nie ryzykuje to....by nie jeżdził 🙂 .
Więc bez przesady z tymi łyżwami. 😉 jarrro pamiętaj tylko o ochraniaczach i omijaj duże górki bo możesz się nie miło zdziwić :woohoo:
pozdro
Z górki rok temu zjechałem, spodnie porwane i kolano , teraz unikam takich wydarzeń, ochraniacze raczej zawsze mam
Ja raz tak upadłem ze wylądowałem w szpitalu ,zabieg pod narkozą :whistle: .
A jednego razu jadąc nową trasą nie spodziewałem się zjazdu i skrzyżowania i złapałem się znaku, wiejski pijaczek stojący opodal miał niezły ubaw :cheer: .
I nie mówcie nikomu ale nadal jeżdżę bez ochraniaczy ,tylko w samym kasku :sick:
Dziś w końcu przyszły RB Igniter 90 🙂 . Kłopotliwe wiązanie ,ale potem.... :woohoo: W porównaniu do obecnych ROLLERBLADE BLADERUNNER PRO 78 to tak , jakbym z malucha przesiadł się do mercedesa.... One same jadą !!!!!!!!! Fakt, jeździłem tylko chwilkę, bo deszcz padał, ale wrażenia niesamowite...
Tak, to prawda, miałem, ale rozmiaru nie było, wkładka musi mieć co najmniej 30,5 cm....
Pozdrowienia dla wszystkich rolkarzy
jarrrro
Ostatni post: Kicking asphalt 2025 Najnowszy użytkownik: russbrazenor107 Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte