Rolki fitness do 600zł
Szukam rolek najlepszych w tej cenie im taniej tym lepiej jesli sa jakies dobre za 400-500zł to nie musze brnąć w 600zł jesli sie nie opłaca dopłacic do jakiegos modelu. Prosze o propozycje i uzasadnienie 🙂
Cześć do kwoty 600 zł to jest spory wybór zwłaszcza teraz na wyprzedażach. Temat "morze" żeby doradzić cos konkretnego potrzebowałbym jakieś szczegóły np rolka damska/ męska, jakiś rozmiar stopy lub rolki, albo czy ma być szybsza lub niekoniecznie itp. Podsyłam link do sklepu niecodzienni.pl konkretnie do części z rolkami fitness/rekreacja jest tam prawie 4 strony rolek z czego 3/4 spełnia kryteria cenowe.
ROLKI - Fitness/ rekreacja
OK, dzięki za zainteresowanie, rolki męskie, rozmiar coś koło 30cm, w miare szybkie koła 80-90mm Łożyska SG od RB? Czy może ILQ od PS? Czy zostać przy ABECach?
W miare szybkie, przewiewne wygodne no i cena góra 600zł ale im mniej tym lepiej jak pisałem, jak znjdzie sie jakis fajny model za 400zł to jak najbardziej 🙂 Chyba, że jest duza róznica to dopłace
Ja śmigam w Rollerblade Crossfire 90 XR 2011, są szybkie, wygodne i przewiewne. Jestem bardzo zadowolony z tych rolek, po 2,5 rocznej przerwie w jeździe nie miałem żadnego problemu mimo tego że nigdy nie jeździłem na tak dużych kółkach. Warzę ponad stówę i nie mam problemów z butem, wcześniej też miałem Rollerblade z miękkim butem, dużo w nich skakałem i nic się nie działo, do tej pory zdarza mi się w nich jeździć.
OK to teraz będzie łatwiej, jeżeli głównym wyznacznikiem miała by być cena polecam model Powerslide Phuzion D1 Man 2011 kółko 84 mm trochę wolne łożysko ABEC 5 (zawsze można wymienić na szybsze ) i główny atut - płoza aluminiowa która pozwala założyć koła do 90 mm.
środkowa półkę obsadziłbym modelem Rollerblade Crossfire 90 XR Wyciągany but jedna z najlepszych marek produkujących rolki, ponadto kółko 90mm z łożyskiem SG9. Cena tez mniej więcej wypośrodkowana w twoich widełkach. Górną półkę zarezerwowałem dla modelu Mach 90 2011marki K2 ale tu już cena powyżej 600 zł
Powerslide Phuzion D1 Man
Rollerblade Crossfire 90 XR
MACH 90 - K2
No muszę powiedziec, ze te Crossfiry mają wszystko 🙂 84A spokojnie wytrzymaja z moją wagą - około 90kg 🙂 185cm wzrostu wiec mysle ze dobra twardosc i jescze 90 mm miodzio do jazdy 🙂 A czy u was w KrK mozna je przymierzyc? Rozmiar około 30cm
Czym się różnią te Crossfire 90 XR od zwykłych?
XR mają szynę frezowaną aluminiową, zwykłe mają magnesium, mniej wytrzymałą i bardziej elastyczną.
Naprawdę nie wiem Mario, dlaczego stawiasz te K2 wyżej niż Crossfire. To, że są droższe, nie znaczy że lepsze. Gorsza szyna, wykonana w gorszej technologii (casting, w RB alu frezowane), nitowana z dwóch połówek, w nonsensowny sposób mocowana do buta. But jednoczęściowy, bez wyciąganego linera (jak się dużo jeździ, pranie linera to bardzo pożądana opcja).
Do 600zł można znaleźć jeszcze Powerslide Phuzion 4 i Fila Primo. To też modele warte uwagi.
Z Powerslide'a mam kilka zestawów i jestem z nich bardzo zadowolony, więc mogę polecić. O innych nie wypowiadam się.
Przy zakupie zwróć uwagę na system mocowania szyny i możliwość przestawiania jej względem osi buta - dość ważna rzecz a nie wszystkie rolki mają tę możliwość.
Herb - sam długo wahałem się między Crossfire'ami a Mach'ami. Wygrał Crossfire - przede wszystkim właśnie ze względu na stosunek cena/jakość. Machom jednak muszę przyznać, że są bardzo wygodne no i ILQ 9 ma przewagę nad (bardzo dobrymi co bądź) SG 9 - jeżdżą nieco płynniej.
Mam Crossfire 90 MX ( http://niecodzienni.pl/rolki-rekreacyjne_fitness/rollerblade-crossfire-90-mx), które od XR różnią się tylko płozą i jestem bardzo zadowolony. I tak jak powiedział Herb - wyjmowalny but to błogosławieństwo dla kogoś kto jeździ dużo 🙂
A Powerslide poleciłbym dla mniej wymagających.
Wygoda zależy od budowy stopy. Ja bym w żadnym wypadku nie określił K2 mianem wygodnych - jak dla mnie za mało miejsca na place i zbyt elastyczna konstrukcja. Nawet Fila Primo nie gną się tak na boki. Mojej dziewczynie też sprawiliśmy nowe rolki, bo K2 nie trzymały dobrze stopy i jedna rolka za bardzo się gięła. K2 to fajna opcja w USA, gdzie są wyraźnie tańsze od rolek innych markowych producentów, ale w Europie są zwyczajnie przepłacone. Modele rekreacyjne/fitness pół biedy, ale freestyle i aggressive to porażka.
Łożyskami absolutnie nie należy się sugerować przy zakupie, bo realną różnicę czuć przy przesiadce na dobre SKF, NINJA, hybrydowe czy ceramiczne, a nie z SG na ILQ czy ABEC. W rolkach miałem już sporo łożysk, produkcji RB, Fila, Tecnica, Powerslide, teraz mam wsadzone ABEC5 ze starych fitnessowych K2 mojej dziewczyny, bo mój zestaw wymaga czyszczenia. I nie, nie ma wyraźnej różnicy na początku, a po kilkunastu godzinach przejechanych, wszystkie pracują niemal identycznie.
Ostatni post: Rolki inline alpine/skate to ski Najnowszy użytkownik: ezekielgranata Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte