Sezon 2022-2023 rolki i nie tylko
Od 2 miesięcy ANI JEDNEGO energy drinka wypitego 🙂 W czerwcu 2021 roku wypita ostatni raz Coca-cola. Od tamtego czasu ani razu nie czułem nawet pokusy, obecnie nawet na nią w sklepie nie zerkam. A wypijałem tego śmieciowego produktu bardzo dużo każdego dnia. O ile Cola itp to szkodliwe cukry, o tyle energy drinki pite w nadmiarze powodują większe spustoszenie.
Pamiętam zawsze w upalne dni przed jazdą na rolkach lubiłem sobie pyknąć puszeczkę zimnego RedBulla. Teraz tego tfu napoju nie ruszę.
Jeśli chodzi o cukier, to od dziecka nie używam go ani do herbaty, ani do niczego. Za zbyt słodkimi produktami też nie przepadam.
Kawy nie piję, no może czasami dla relaksu w kawiarni. W domu NIGDY.
Wczoraj miałem szczęście, bo to był chyba ostatni powiew wiosny tej zimy. Od dzisiaj już pada śnieg z deszczem i będą niskie temperatury, więc załapałem się na ostatnią chwilę.
Zamówię sobie Struty do przymiarki, może siądą na stopie i niebieskich plastików już na stopę nie założę (chyba że do kół 80mm)
Sa chyba dwa typy ludzi. Jedni w stresie i codziennych problemach uciekają w sport, a inni wręcz odwrotnie, unikają go. Ja chyba jestem w tej drugiej grupie. A to źle, bo ci, którzy uciekają do sportu lepiej na tym wychodzą.
Chyba najlepszym lekarstwem będzie wyjazd na jakiś urlop w góry. Odłączenie od komputerów, telefonów i duzo ruchu na świeżym powietrzu.
Gratulacje odstawienie tych smieci 🙂
Wysłany przez: @andreeektórzy uciekają do sportu lepiej na tym wychodzą.
Sport dobrze balansuje efekty stresu bo wydzielaja sie neurohormony i neuropeptydy, które sa bardzo korzystne dla organizmu. Wiec w mojej opinii nie jest to do konca ucieczka (bo to np alkohol, jedzenie, hazard, gry) tylko zdrowe dzialanie (bez przesady oczywiscie). Jesli uzywasz słowa "ucieczka" to zawsze mozesz zastanowic się dualistycznie:
- od czego uciekasz?
- do czego uciekasz?
Sport pomoze, jednoczesnie rozwaz poszukanie przyczyn. Super wyrwac korzeń zamiast pojedynczych lisci 🙂 Zobacz jak wyjda badania serducha, a jeśli medycznie będzie wszystko ok to warto przygladnac szerzej, jak to sie fachowo mowi biopsychospolecznie: środowisko, emocje, zaspokojone/niezaspokojone potrzeby, relacje, praca itp.
Wysłany przez: @andreeeW czerwcu 2021 roku wypita ostatni raz Coca-cola.
O proszę, w tym samym terminie pożegnałam się z alkoholem. Przejechałam półmaraton w Koronowie, wygrałam piwo, wypiłam na miejscu i to było ostatnie 🙂 Dodam tylko, że nie nadużywałam, tak po prostu nie pasowało mi do zdrowego trybu życia😄
Wizyta u kardiologa zaliczona.
Wykonane EKG, które wyszło dobre. Później dla pewności ECHO serca i też wszystko wyszło dobrze. Czyli w kwestii kardiologicznej nie ma powodów do niepokoju. Mogę uprawiać sport, a nawet powinienem 🙂
Więc pozostaje ta druga opcja i tak przypuszczałem, że to będzie to.
Czyli stres 🙂
Stres musi być, bo bez niego nie ma życia. Zmusza nas do działania. Ruszać własnym ciałem to minimum.
Wysłany przez: @pietaStres musi być, bo bez niego nie ma życia
Nie ma bo czesto konczy sie na np. raka 😉 Zdrowy stres... Krotkotrwaly, dajacy energie i rozladowany pomaga. Tylko ze dzisiaj takiego jest bardzo malo. Wiekszosc kumuluje sie w emocjach i w ciele czasami latami, potem sa choroby, wypalenie, depresje itp.
Mozg jest slepy - tak samo reaguje prawdziwymi emocjami na realne zagrozenia i te wyobrazone/na ktore kompletnie nie mamy wplywu. Tych drugich - chocby w mediach - jest codziennie potezny strumien. Dochodzi presja na szerokorozumiany wynik (oceny, zarobki, wyniki w sporcie, wyglad, status, auto) i mamy mocna mieszanke. Zeby taki stres ograniczyc potrzeba znalezc jego przyczyny, sam sport tylko zniweluje objawy, jednoczesnie dobre i to 🙂
@szyszkownik
Stres musi być, bo jest. Nie żeby go sobie aplikować specjalnie.
Ja nie rozróżniam czy jest zdrowy, czy długotrwały, bo granica byłaby płynna i tak. Należy go pokonywać poprzez działanie. Jeśli działania brak, to chyba jeszcze nie dał odpowiednio popalić.
Presji otoczenia nie da się ominąć. Trzeba w to wejść i działać tak samo.
Nie zwalczany stres spowodowany wyimaginowanym zagrożeniem faktycznie jest realnym zagrożeniem.
Ostatni post: Zawody rolkowe 2023 Najnowszy użytkownik: chanceontiveros Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte