Rolki damskie rekreacyjne do 400zł
Witajcie 🙂
Powoli przymierzam sie do zakupu rolek. Będę się uczyć jeździć praktycznie od zera (wiem to bo jak włożyłam łyzwy po latach to była masakra 😉 ) chciałabym uniknąc kupna tandety, ale jednocześnie nie wiem jeszcze czy rolkarstwo mi się na pewno spodoba, wiec nie chciałabym szarżować z kosztami - planowałabym wydanie ok 300-400 zł.. (moge nagiąć ten budzet lekko)
Prosze o doradztwo 🙂
moje "parametry":
- prawie 78kg (nie wiem czy to duza waga na rolce dlatego podaję :P)
- 162cm
- adidasy kupuje w rozmiarze 37, ale pomiar stopy wyszedł mi 23,5 - 24 cm (mierzone linijką, lewa wyszła mi dluższa) - więc rolki prawdopodobnie powinnam kupić "38"?
- planowana jazda: typowo rekreacyjna, może z czasem dłuższe dystanse, ale na pewno nie bede wykonywać tricków...
nie mam w okolicy duzej ilości asfaltu który byłby mało uczęszczany, więc pewnie będzie trzeba jeździc po kostce brukowej (jesli się dobrze na rolkach poczuję to moze i rusze w miasto, ale bez szaleństw)
na początek wpadł mi w oko model "Rollerblade Spiritblade comp women 2013"
ma on hamulec który na pewno mi się przyda 😉 może później go odepnę jesli opanuje inne hamowanie (czy w kazdej rolce z takim hamulcem da sie go odpiąc?)
a jakie są wasze propozycje?
Przy okazji - znacie jakieś dobre miejsca do nauki jazdy po zachodniej stronie warszawy? (Grodzisk Maz. / Błonie )
Każde Rollerblade Spark, Sirio lub Spiritblade
najlepiej wersję z szyną aluminiową jest trwalsza od kompozytowej.np. http://allegro.pl/rolki-rollerblade-spark-tx-82w-r-38-5-whitesport-i5245881632.html
polecasz przypadkowy rozmiar czy ten model rolki ma "zawyżoną" numerację? bo podałeś 38,5 🙂
Ale chyba jednak pojadę do sklepu mierzyć, żeby nie ryzykować zwrotu
Rozmiar przypadkowy,model rolki celowy 🙂 Niestety nie znam długości wszystkich wkładek na pamięć :cheer:
Zobaczyłam ze ten sklep jest z Warszawy to w razie W moge zamówic netem i oddac osobiście gdyby coś było nie tak... (koszt dojazdu porównywalny z przesyłką 😉 )
w rozmiarze 38 znalazłam u nich takie coś; http://allegro.pl/rolki-rollerblade-spark-80w-2014-r-38-0-whitesport-i5205707489.html
też spark ale inny wygląd - rozumiem ze tak samo dobry? są inne kółka 80mm i łozysko nr 5 - zamiast 82mm i nr 7 jak w twoim linku, ale nie wiem czy jestem w stanie zauważyć taką różnicę w uzywaniu... rolki jak rolki 😉
K2 Athena 2015 - 449 zł ale można pomyśleć nad minimalnym rabatem 😉
Athena są zaprojektowane dla kobiet, którzy chcą uczynić rolkarstwo częścią swoich codziennych ćwiczeń fitnessowych. To Twoje pierwsze kroki na rolkach? Athena to komfort K2 Softboot, płoza TEC Composite, która absorbuje drgania i kompensuje nierówności nawierzchni.
W połączeniu z cholewką Stability Plus, zapewniającą odpowiednią reaktywność oraz stabilność podczas jazdy oraz butem wewnętrznym K2 Softboot oferującym niezrównaną wygodę otrzymujemy najlepsze rolki dla początkujących, jakie kiedykolwiek zostały zaprojektowane. Zastosowanie wysokiej jakości łożysk ABEC 5 i kółek o średnicy 80 mm zapewnia płynną jazdę i pozwala na szybki rozwój umiejętności.
Technologie:
Wiązane za pomocą tradycyjne sznurówek, rzepa pod kątem 45 stopni, oraz górnej klamry ponad kostką dla lepszej stabilizacji - niezawodny i pewny system wiązania
Softboot - w 1994 roku marka K2 zrewolucjonizowała rynek, wprowadzając w świat rolkarstwa miękkiego buta. K2 Softboot to opatentowana technologia, czyniąca jazdę nie tylko dobrym sposobem na spędzenie wolnego czasu, ale także czystą przyjemnością.
Stability Plus - ten typ cholewki ustanawia standardy dotyczące dopasowania, komfortu i bezpieczeństwa w kwestii cholewek rolkowych. Jest idealnym połączeniem wsparcia, eliminując jednocześnie zbędną, dodatkową wagę rolki.
Tec Composite Frame - specjalna, profilowana płoza kompozytowa, która doskonale absorbuje wstrząsy i świetnie przenosi energie z rolkarza na kółka.
Łożysko ABEC 5 - ABEC to zbiór standardów tolerancji przy produkcji łożysk kulkowych, który gwarantuje, ze każde łożysko wyjeżdżające z fabryki, będzie miało odpowiednią dokładność wykonania. Standard ABEC5 to propozycja dla rolkarzy, którzy wytrzymałość i bezobsługowość stawiają zdecydowanie ponad szybkość.
Poczynając od kolekcji 2013 K2 posiada w swojej ofercie bardzo ciekawą grupę rolek FITNESS - która stanowi najpopularniejszą linię rolek przeznaczonych do rekreacyjnej jazdy. To właśnie modele tej linii są najczęściej kupowane. Rolki rekreacyjne – FITNESS cechują się dużą uniwersalnością użytkowania i elastycznością wykorzystania. Materiał i konstrukcja zapewnia komfort, dobrą wentylację i dobre trzymanie stopy. Znakomicie nadają się do rekreacyjnej jazdy uprawianej zarówno przez mężczyzn, jak i przez kobiety, a także nastolatków. Znakomity wybór do regularnej jazdy w celu poprawienia formy fizycznej.
www.yourboard.pl
Jak na początkującą dobrze wyłapujesz szczegóły 🙂 Te których link wrzuciłaś oczywiście też są ok. moim zdaniem jednak w rolkach z mojego linku przewagę daje im możliwość montażu 84mm.kółek,jak złapiesz bakcyla to później może ci się zamarzyć szybsza jazda,a tu rozmiar kółek ma znaczenie 🙂 a o ile w miejsce 84mm.bez kłopotu założysz 80mm.to w drugą stronę może być problem i długość szyny na to nie pozwoli.Łożyskami się nie przejmuj dla Ciebie SG5 czy SG7 bez znaczenia różnicy nie wyczujesz,a kiedyś i tak każde łożyska się zużyją i je wymienisz. Poprawka 🙂 te które Ty wrzuciłaś również maja szynę przeznaczoną do kółek 84mm.
po prostu czytałam poradniki i pisali o kółkach 😉 a co do płóz to chyba w obu modelach można założyć 84mm (w tym moim linku napomkneli w opisie że płoza nadaje się do kół 84mm) jednak nie sądze bym zmieniała kółka zanim je całkiem "zedrę" - o ile mi się uda wytrwac w rolkarstwie 😉
yourboard thx za propozycję, ale doczytałam że płoza z tworzywa - chyba jestem za cięzka 🙂
Zgadza się obydwie płozy są na 84mm,yourboard.pl Ci raczej nie odpowie to spamujący bot reklamowy 🙂
Witam, mój pierwszy post tutaj. Szukam rolek dla dziewczyny na urodziny 174/60 , jeździ rekreacyjnie po uliczkach i trasach rowerowych. W GoSport widziałem rolki marki:
FILA LITHIUM za 369zł , kółka 80mm/82A, płoza ALU, łożyska ABEC7.Na allegro widzałem też rolki K2 ATHEN za 399zł. Co wybrać ? może inne propzycje ? budżet 399zł.
http://allegro.pl/rolki-k2-athena-80-2015-fitnes-duzo-rozmiarow-i5252052811.html
W 399 zł się nie zmieścimy ale nowy model z 2015 j.w. możemy zrobić dla Ciebie za 419 zł 😉
ja zamówiłam z warszawskiego sklepu z uwagi na mozliwość bezproblemowego zwrotu (dowóz własny). na stronie sklepu jest o 50zł taniej niż w allegro. 😉
http://www.whitesport.pl/oferta/produkt/skating/rolki-damskie/1040/rollerblade
mam tydzien na mierzenie po domu i oswojenie się z rolkami. ochranaicze chyba wezmę z decathlonu tylko czekam na mail zwrotny jakie są wymiary, bo oznaczenia typu L nic mi nie mówią 😉 na allegro i w lokalnym sklepie są same dziecięce ochraniacze :/
Opcja Woman one size.
http://allegro.pl/ochraniacze-k2-perfomance-pad-set-w-2015-i5255052901.html
ha, do tego przedziału cenowego nie doszłam w swoim szukaniu 😉 jak nie wypali decathlon to zanabedę - dzieki 🙂
@yourboard.pl po pierwsze sorki za tego bota,ale tak to wyglądało 🙂 po drugie trochę się wetnę w temat,ale nie znam modeli rolek K2 więc powiedz mi co Twoim zdaniem wytrzymało by rolkarzy których waga zaczyna się od 90kg w górę? Zapodaj nazwy modeli albo linki jak ci wygodniej.
@ene moja żona używa ochraniaczy K2 są ok.konkretnie takich http://www.rajsport.com.pl/sprzet/rolki/ochraniacze-damskie-prime-w-pad-set
Ostatni post: Kicking asphalt 2025 Najnowszy użytkownik: jimuyo266179008 Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte