Tabela długości wkładek w Rollerblade TWISTER 2017
Cześć wrzucam tabele rzeczywistych długości wkładek w rolkach Rollerblade Twister. Widzę że dość często pojawia się takie pytanie w wielu tematach więc w ten sposób może będzie łatwiej.
PS. + - 2mm jako margines błędu. 🙂
Tabela Twister (wersja męska )
Tabela Twister W (wersja damska )
Super 🙂
Ale ja bym jeszcze dodał rozmiary skorup.
Np rozmiar 42, wg tabelki ma 26.7mm długości wklade. W rzeczywistości rozmiar 42 jest o 1cm wiekszy od 41. Osobiście sprawdzone:) Mysle, że w 42 osoba z długością stopy 27cm spokojnie by weszła. Nawet 27.5cm stopa chyba wejdzie do 42.5.
Ja mam stopę miedzy 26-26.5cm i w 42 stopa mi latala okropnie. Mialem luzu chyba więcej niż 1cm. W 41 jest idealnie.
Dlatego ważne jest osobiste mierzenie w sklepie. Bo wkladka wkladka, a przy zmianie skorupy pojawia się problem.
Z długością skorup jest trudniej. Łatwiej przyjąć że wkładka wewnętrzna (liner ) rozbija się, lub jak ktoś woli wygniata się średnio około 0,5cm. Jeśli więc chcemy but dobrze dopasowany trzeba wziąć pod uwagę efekt rozbicia i wybrać rozmiar maksymalnie dopasowany ( minimalnie krótszy lub równy długości stopy ).
W przypadku gdy wolimy mieć nieco większy komfort, kosztem mniejszej kontroli nad rolką to wybieramy wkładkę kilka milimetrów większą niż stopa.
PS. Osobiście polecam raczej mocno dopasowane i rzeczywiście żadne mierzenie na odległość nie zastąpi osobistej przymiarki w sklepie.
W kwestii dopełnienia tematu Twister.W twisterach są 4 rozmiary skorup dla wszystkich produkowanych rozmiarów.
1. 36,5 - 38,5
2. 39 - 41
3. 42 - 44
4. 44,5 - 47
Skrajny mały rozmiar w danym rozmiarze skorupy ma najkrótszy Liner względem długości skorupy wiec daje najbardziej odczuwalny efekt rozbicia.
Analogicznie skrajny duży rozmiar, danego rozmiaru skorupy ma najdłuższy Liner względem tej skorupy co odczuwalnie da mniejszy efekt rozbicia.
Do Twisterów produkowane są tzw. CUSTOM-KIT które dla odmiany robione są w dwóch rozmiarach.
1. Rozmiar mały pasuje do Twisterów w rozmiarach od 36,5 - 41 (23-26,5 według producenta )
2. Rozmiar duży pasuje do Twisterów w rozmiarach od 42 - 47 ( 27-31 według producenta )
Moment.
Skorupa 47 ma montaż szyny 185 mm.
Gdyby była taka sama jak 44,5 to ten drugi rozmiar miałby taki sam montaż. A nie ma.
- Dziś robimy czego innym się nie chce, a jutro czego inni nie potrafią.
To jest bzdura. Na wrotkarskim targu ostatnio ktoś podawał rozmiary skorup twisterów uzyskane od rollerblade.
39 i 40
40.5 i 41
42 i 42.5
43 i 44
44.5 i 45
45.5 - 46 - 47
Tak wyglądają skorupy w Twisterach.
Co 2 rozmiary sie zmieniaja.
W wyzszych rozmiarach może i co 3 rozmiary
🙂 Super Mario, że zrobiłeś taki temat i wrzuciłeś tabelki. Pewnie niejednej osobie to ułatwi wstępną ocenę. Też uważam, że Twister muszą być mocno dopasowane ze względu na luz między skorupą a linerem. I tak najlepiej mierzyć dwa czy nawet trzy rozmiary.
Super 🙂
Np rozmiar 42, wg tabelki ma 26.7mm długości wklade. W rzeczywistości rozmiar 42 jest o 1cm wiekszy od 41. Osobiście sprawdzone:) Mysle, że w 42 osoba z długością stopy 27cm spokojnie by weszła. Nawet 27.5cm stopa chyba wejdzie do 42.5.
Ja mam stopę miedzy 26-26.5cm i w 42 stopa mi latala okropnie. Mialem luzu chyba więcej niż 1cm. W 41 jest idealnie.
Dlatego ważne jest osobiste mierzenie w sklepie. Bo wkladka wkladka, a przy zmianie skorupy pojawia się problem.
🙂 Andreee kolego, w żaden sposób się nie czepiam, tylko akurat nie zgadzam się z częścią tego co napisałeś. Głównie przez to, że mam prawą stopę akurat 271-273mm. I to szczupłą. To co podałeś o swojej nodze w pełni potwierdza tabelkę od Mario. Przy mojej nodze tabelka również pasuje do rozmiaru rolki, który mam. Natomiast ze stopą 271-273 nie miałem szansy na rozmiary 42 i 42,5. Jako że skorupa ta sama, a większy komfort miałem w 44 niż 43, to wybrałem 44. Jestem chudziak straszny i gdybym miał stopę trochę szerszą, to byłoby jeszcze ciaśniej. 44,5 był na mnie oczywiście zbyt luźny.
🙂 Super Mario, że zrobiłeś taki temat i wrzuciłeś tabelki. Pewnie niejednej osobie to ułatwi wstępną ocenę. Też uważam, że Twister muszą być mocno dopasowane ze względu na luz między skorupą a linerem. I tak najlepiej mierzyć dwa czy nawet trzy rozmiary.
Super 🙂
Dlatego ważne jest osobiste mierzenie w sklepie. Bo wkladka wkladka, a przy zmianie skorupy pojawia się problem.🙂 Andreee kolego, w żaden sposób się nie czepiam, tylko akurat nie zgadzam się z częścią tego co napisałeś. Głównie przez to, że mam prawą stopę akurat 271-273mm. I to szczupłą. To co podałeś o swojej nodze w pełni potwierdza tabelkę od Mario. Przy mojej nodze tabelka również pasuje do rozmiaru rolki, który mam. Natomiast ze stopą 271-273 nie miałem szansy na rozmiary 42 i 42,5. Jako że skorupa ta sama, a większy komfort miałem w 44 niż 43, to wybrałem 44. Jestem chudziak straszny i gdybym miał stopę trochę szerszą, to byłoby jeszcze ciaśniej. 44,5 był na mnie oczywiście zbyt luźny.
Dziwne, bo miałem Twistery rozmiar 42 i musiaiem je sprzedać, gdyż stopa mi latala nawet w 2 wkladkach i grubych narciarskich skarpetach. Nie dalo sie jeździć.
A mam stopę średniej szerokości.
Nawet znam osobę, która ma 27cm stopę i jeździ w Twisterach rozmiar 42 i nigdy nie byly za ciasne.
Sama długość to nie wszystko.
Jeśli w palcach nie ma miejsca, wtedy trzeba wziąć większe. Ale istotna jest też budowa stopy, wysokość, szerokość itd...
Ja zmieniałem twistery z 43 na 42,5. Nie wiem jak jest przy innych rozmiarach ale przy tych jest dokładnie tak jak napisał Andreee. Na skorupie bylo napisane 43-44.
Rozumiem "ktoś napisał na wrotkarskim targu" i jest to bardziej rzetelne niż zmierzenie tego w sklepie mając do dyspozycji te rozmiary. Rollerblade podał też że rozmiar 47 ma 31cm wkładkę ale raczej nie znajdziesz twisterów które rzeczywiście miały by taka długość
Na shellu moich twister bylo napisane 43-44. Na obecnych jest 42-42,5. Model 2015.
Ja dzisiaj odebrałem swoje Twister X. Wziąłem rozmiar 42,5. Po pierwszej jeździe mam wrażenie jakby but był za wąski odrobinę. Ale myślę, że musi się to wszystko ubić i ułożyć, no i oczywiście noga się przyzwyczaić, bo dopiero rozpoczynam przygodę z rolkami. Może to być także efekt tego, że jeździłem w grubych skarpetach trekkingowych. Tak czy inaczej w porównaniu do Khaan'ów które wcześniej wypożyczyłem ze sklepu, to porównania nie ma. Twister X o wiele wygodniejsze. Jednak Rollerblade się postarał w tworzeniu linera.
Ja dzisiaj odebrałem swoje Twister X. Wziąłem rozmiar 42,5. Po pierwszej jeździe mam wrażenie jakby but był za wąski odrobinę. Ale myślę, że musi się to wszystko ubić i ułożyć, no i oczywiście noga się przyzwyczaić, bo dopiero rozpoczynam przygodę z rolkami. Może to być także efekt tego, że jeździłem w grubych skarpetach trekkingowych. Tak czy inaczej w porównaniu do Khaan'ów które wcześniej wypożyczyłem ze sklepu, to porównania nie ma. Twister X o wiele wygodniejsze. Jednak Rollerblade się postarał w tworzeniu linera.
Twister X mają najlepszy liner jaki kiedykolwiek wyprodukowała firma Rollerblade 🙂
W zwyklych skarpetkach będzie więcej miejsca i wygodniej.
Jaką masz długość stopy przy tych 42.5?
Po kilku jazdach stopa ładnie się ułoży i resztę możesz regulować klamrami.
Ważne by ich nie zapinac na siłę, lecz normalnie i ewentualnie regulować. Źle zapięte klamry mogą całkowicie zmienić komfort jazdy.
Ok a z ciekawości zapytam co jest wytłoczone na Shock Eraser ( o ile to silikonowy ) bo nie jestem pewien czy w tym roczniku nie był z pianki.
Dzień dobry,
nie ukrywam, że mam niemały problem. Dziś mierzyłem Twistery w rozmiarze 44 (285) i przy mojej waskiej stopie czułem się idealnie na szerokość. Natomiast jeśli mówimy o długości to nie wiem czy nie powinienem kupić o rozmiar mniejszych (w mierzonych miałem jakieś 3 mm luzu). Niestety nie mam możliwości przymierzenia ich w sklepie, więc musiałbym zamówić je przez internet. Stopy mierzone z użyciem ściany i linijki 🙂 Prawa: 279mm Lewa: 280mm. (bez skarpet)
Czy borąc pod uwagę komfort powinienem kupić 44 czy wziąć rokli na styk (43) licząc, że rozbiją się na długości o 2-3 mm?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
Dzień dobry,
nie ukrywam, że mam niemały problem. Dziś mierzyłem Twistery w rozmiarze 44 (285) i przy mojej waskiej stopie czułem się idealnie na szerokość. Natomiast jeśli mówimy o długości to nie wiem czy nie powinienem kupić o rozmiar mniejszych (w mierzonych miałem jakieś 3 mm luzu). Niestety nie mam możliwości przymierzenia ich w sklepie, więc musiałbym zamówić je przez internet. Stopy mierzone z użyciem ściany i linijki 🙂 Prawa: 279mm Lewa: 280mm. (bez skarpet)Czy borąc pod uwagę komfort powinienem kupić 44 czy wziąć rokli na styk (43) licząc, że rozbiją się na długości o 2-3 mm?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
44 i 43 maja jednakową skorupę, wiec lepiej wziąć 43, jeśli w 44 masz trochę luzu.
Ja mam 285mm i jak mierzyłem twistery rozmiar 44 to były ok na długość. W sensie było ciasno czyli dobrze, niestety chyba za wąskie na moją stopę. Coś uwierało.
Mój rozmiar stóp prawa 28,2 cm, lewa 27,8. Rozmiar 42,5.
Ważna rada z tymi klamrami... muszę to przetestować 🙂
Ostatni post: Zawody rolkowe 2025 Najnowszy użytkownik: florinegillingh Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte