Rolki dla początkującego 40 latka, 115kg 🙂 Czy jest sens?
@szyszkownik
Na nightskatingach kask to nieczęsty widok.
Jednocześnie ZNACZNA część uczestników przeżywa. 🙂
- Dziś robimy czego innym się nie chce, a jutro czego inni nie potrafią.
A mi uratował. Czerwiec 2020. Poranna wycieczka. Most Świętokrzyski. Po natychmiastowym hamowaniu z 25-30km/h do 0km/h prz**** kaskiem w betonową ławkę/blok.
Pomimo kasku, 5 minut siedziałem zamroczony, nie wiedząc co się właście stało.
A stało się tyle, że chciałem pojechać bliżej Wisły, ale nie zauważyłem, że sie ładne betonowe podłoże zamieniło w gumolit...
Kojarzę Kuba. Dobrze że go miałeś.
Na nartach jest jakby jednak szybciej i jeździ się po bardzo różnych rzeczach i dzieją się takie jn:
https://www.instagram.com/reel/CmrAP5vpc91
To oczywiscie nie moje, ale pokazuje o czym mowa...
To już chyba z 15 lat od tamtej Jaworzyny. Z tego co mi mówili dwa, trzy razy tak koziołkowałem. Narty zbierałem po lesie do którego było z 15 metrów.
Ostatnio córka nie ogarnęła nowych gigantek i też coś w tym stylu. Dwa tygodnie ją szyja bolała. Na szczęście tylko tyle.
Witam ponownie.
Dołożyłem trochę i kupiłem rb cruisery w rozmiarze 47 (tak mi dobrał komputer w sklepie). W dość dobrej cenie.
Decathlon sobie podwyższył cenę tych mf500, więc wolałem trochę dołożyć i mieć markowe.
Jest mały problem...
Okazało się, że prawą nogę mam prawie o rozmiar mniejszą...
Mierzylem też nogę w decathlonie na tej regulowanej niebieskiej stópce. I wyszlo mi ze jedna noga ma 49 a druga 48...
Jak to jest możliwe??? (buty nosze max. 46).
Mierzylem tez nogę w sklepie e-obuwie i wyszlo ze mam 46,8 w tej "wiekszej" nodze.
I teraz mam problem lub nie, sam nie wiem.
Lewa rolka po zapięciu wszystkiego - jest dopasowana niemal idealnie, dobrze sie trzyma. Jest do tego bardzo wygodna.
Prawa rolka po zapieciu wszystkiego - lekko mi sie rusza pieta jak probuje ustać na palcach.
W rolkach czuje sie ogólnie bardzo wygodnie, można powiedzieć "jak w zimowych butach". 😉
Nic nie uciska, nic nie drętwieje(godzine "jezdzilem" po domu)
Tylko ta luźniejsza prawa noga... wrrr...
Gdy stanę w pozycji rolkarza (pochylenie do przodu i kolana ugięte) niby się pięty nie podnoszą.
Prawa się podnosi lekko tylko wtedy, gdy jak pisałem wyżej, próbuję stanąć jakby na palcach.
Próbowałem rozmiar mniejszy (45,5) to prawa noga jest dość ciasno dopasowana, lekko uciska całą stope. Palce(długość) wydaje sie ok.
A w lewej muszę zginać palce bo czuje tę skorupę i dość mocno uciska całą noge, nawet założyć było dość ciężko (musiałem bardzo mocno luzować sznurówki) ...
Teraz mam dylemat, czy jest wszystko w porzadku i je zostawić, czy zwrócić .. Póki jeszcze nie jeździłem.
Pozdrawiam.
Eh, a chciałem Ci doradzić jednak te MF500. Dopasowanie ważniejsze jest według mnie. Rolki pewnie o klasę niższe od RB, ale jak zatrybi jazda, to i tak łatwiej wyda się więcej na jakieś nowsze. Oxelo długo by nie posłużyły i tak, ale na przetarcie ok.
Różnice w rozmiarach stóp to norma. Jak jest wygodnie, a pięta "lekko" się podnosi, to pewnie da się pojeździć.
Sam się zastanawiam nad Urbankami i ciekawi mnie czemu nie robią linerów na zamówienie. Może da się dokupić jakąś wkładkę do doszycia.
Na początek luz może nie przeszkadzać tak bardzo, a im lepsze rolki na początek, tym lepsze doświadczenie w wyborze kolejnych.
Twistery są węższe. Piętę by trzymały, tylko czy by nie ugniatały reszty stopy? Krótszych RB nie polecam, jeśli miałoby być ciasno w palcach.
No i grzechem nie przymierzyć rolek FR, z dowolnym numerem.
no ja to nawet nie mam gdzie przymierzyć takich rolek. Brak u mnie sklepów sportowych poza typowymi sieciówkami - a tam markowych RB, itp. brak.
Bylem przejazdem niedawno w mieście, gdzie był taki sklep typowo rolkowy i na miejscu wykonano mi pomiar stopy i dobrano na podstawie tego "Rollerblade pro x" w rozmiarze 47, zmierzyłem też "cruisery" w rozmiarze 45.5 (bo 47 nie mieli na stanie).
45.5 odpada bo w tej większej nodze musiałem palce zginać i ogólnie ciasno w nich było.
Jako, ze najwygodniejsze okazały się te RB pro X 47, to zaryzykowałem i zamówiłem przez internet te cruisery w takim samym rozmiarze (bo ponoć rozmiarówki są takie same jednych i drugich).
W tych mf500 jak pisałem zdrętwiały mi palce w stopach i się bałem że może się to powtórzyć (za wiele czasu nie miałem na "pochodzenie" w nich).
Miałem podobny problem kiedyś na rowerze i kombinowałem ze siodełkami, mostkami itd. - rozwiązując tym ostatecznie problem drętwienia.
W rolkach za wiele nie ma co zmienić w bucie, więc wolałem wziąć te "wygodniejsze" ale nie wiem czy dobrze zrobiłem....
Czy można użyć zwykłej wkładki do butów w rolkach dla tej mniejszej stopy?
W tych cruiserach spędziłem wczoraj godzinę (nawet więcej) czasu "jeżdząc" po domu i nic nie zdrętwiało, jedynie ta ruchoma pięta w tej mniejszej nodze mnie martwi - bo jak tak czytam różne poradniki, to nie powinno być luzów. Ale z drugiej strony piszą, żeby dobierać rolkę do tej "większej" stopy - a w niej jest ok.
Sprzedawca (niby tez instruktor jazdy) w sklepie z kolei mówił, że powinno się wybrać takie w których jest najwygodniej.
...i teraz nie wiem, czy tak to zostawić, czy lepiej je zwrócić i poszukać innych, hmm...
W rolkach się nie siedzi, a podczas chodzenia stopa lepiej się układa i pracuje, ale jeszcze lepiej podczas jazdy. Z czasem też liner się rozbija. Czy tak by było u Ciebie przy MF500 nie ma gwarancji. Drętwienie to na pewno jakiś sygnał.
Jasne że można używać zwykłych wkładek do rolek. Warto posprawdzać różne, bo to może dużo zmienić. Ale nie wiem czy dobrze mieć dwie różne.
Co do przymierzania innych modeli, to u mnie w dużym Wrocławiu są dwa sensowne sklepy, a i tak jest bieda w wyborze. Jeżdżę do Poznania, bo tam wybór jest największy, ale też nie znaczy że jest wszystko. Nie jest łatwo, chociaż rynek wtórny na pewno jest bogaty.
Ważne żeby jeździć, a nie zastanawiać się za długo. Choć teraz mamy powrót zimy tej zimy.
Wysłany przez: @misrolkiW tych cruiserach spędziłem wczoraj godzinę (nawet więcej) czasu "jeżdząc" po domu i nic nie zdrętwiało, jedynie ta ruchoma pięta w tej mniejszej nodze mnie martwi - bo jak tak czytam różne poradniki, to nie powinno być luzów.
Możesz spróbować uzupełnić ten luz zakładając skarpetę neoprenową długa lub:
"Pamiętaj, że dziś jest jutro, o które martwiłeś się wczoraj" - Dale Carnegie
Wysłany przez: @pietaZ czasem też liner się rozbija. Czy tak by było u Ciebie przy MF500 nie ma gwarancji. Drętwienie to na pewno jakiś sygnał.
no właśnie w tych MF500, wszystko wydawało się takie aż za bardzo dopasowane - co prawda palców nie miałem zagiętych, pięta też się nie ruszała itd.
Nogi... czułem jakby to były wbite kołki w ziemie i trochę ograniczały/upośledzały mi trochę ruch. Nie mogłem swobodnie się odepchnąć, bo wszystko jakieś takie sztywne się wydawało. Palcami praktycznei ruszyć nie mogłem. Nie wiem może tak to powinno być ?
W tych cruiserach mogę swobodnie się jakby poruszać, normalnie się odepchnąć czy ustawić nogę z rolką tak jak chcę - trochę tak jak w butach się czuję. Mogę normalnie w nich chodzić czy się odpychać, bez żadnych ograniczeń ruchu. Nawet ruszać palcami mogę tak jak w butach.
Jedynie ta prawa pięta - biorąc pod uwagę artykuły w necie, na temat dobierania rozmiarów - niepokoi.
Generalnie żadna skrajność nie jest dobra. Masz różnice w wielkości stóp więc zawsze z jedna nogą będzie problem (chyba, że kupisz buty termoformowane to można byłoby je wydłużyć i poszerzyć ale wtedy i cena znacząco rośnie, moim zdaniem na początek nie warto). W ciasnym noga zdrętwieje więc jest ryzyko, że tylko się zniechęcić po takim doświadczeniu do jazdy – gdyby to był mój wybór szukałabym dopasowania do większej stopy i właśnie upchała czymś drugiego buta.
Palcami wypadałoby móc ruszać, piętą nie.
Generalnie jak rolka jest ciaśniej opięta, sztywniejsza, to można w niej więcej, szybciej jechać czy robić precyzyjniejsze ewolucje, ale wymaga to większych umiejętności, jest bardziej PRO i dla PRO.
Luźniejsza i miększa jest łatwiejsza na początek, do podstawowych ruchów, wybacza wiele błędów, ale w późniejszym czasie nie da nam najwyższych osiągów.
Trochę jest tu na odwrót, że odczucie sztywności masz w rolkach niższej jakości czyli Oxelo.
No ale skorupa Rollerblade RB jest tą miększą, albo średnio miękką tej jakościowo dobrej firmy. We wszystkich modelach RB skorupa jest taka sama i ona jest najważniejsza. Pójście w Cruiser czy Pro X nie jest takie ważne, bo od wersji zależą części, które można sobie dokupić z czasem i mieć taką wersję jaką się chce. Nie ma to wpływu na wygodę.
Chociaż widzę, że w najnowszych PRO X jest nowy liner z wiązaniem po całości.
Może jest jakaś różnica.
Wysłany przez: @ania_09W ciasnym noga zdrętwieje więc jest ryzyko, że tylko się zniechęcić po takim doświadczeniu do jazdy – gdyby to był mój wybór szukałabym dopasowania do większej stopy i właśnie upchała czymś drugiego buta.
Wysłany przez: @pietaLuźniejsza i miększa jest łatwiejsza na początek, do podstawowych ruchów, wybacza wiele błędów
Ok, więc chyba zostanę przy tych Cruiserach. Najwyżej pokombinuje z tymi skarpetkami czy nakładkami na pięty lub wkładkami do butów. Być może okaże się, że jak noga lekko nabrzmieje to będzie w wszystko ok.
Poczekam na jakąś lepszą pogodę i wyjdę na jakiś parking spróbować czy uda mi się jakoś w miarę normalnie pojechać....i zatrzymać bez upadku 🙂
Na razie pozostaje mi tylko "jazda" po kafelkach w przedpokoju 4m, żeby chociaż nauczyć się trzymać równowagi 🙂
Na ten czas, nie będę już Was męczył moimi pytaniami 🙂 Bardzo dziękuję Wam Wszystkim za rozmowę.
Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Dobrego 🙂
Fajnie piszecie Pany. Prawie wszystko przeczytałem. Teraz nowa zagwozdka dla Was i pytanie: Podobnie jak kolega ponad 45 lat, 120kg żywej wagi, kolega "Piwny ABS" na stanie i bezwładna prawa ręka + uszkodzony prawy błędnik - efekt wypadku w 2001 r. Ryzykować? Zawracać głowę w sklepie i stać na rolkach 20 minut? Co polecacie / doradzacie?
@edek-zgredek
To trzeba samemu ogarnąć, czy temat jest warty zachodu.
Ręce wbrew temu co się wydaje są bardzo potrzebne.
O błędniku nawet nie mówię.
Ale sam miałem kiedyś problemy z błędnikiem i ciągle czasami mi się zdarza mieć, ale na rolkach od lat pomykam i w trakcie jazdy tematu nie ma.
Ale to trzeba samemu ocenić - jak duży mam problem.
Co do wagi to ew. kwestia częstszego (dużo) inwestowania w sprzęt. Samo zrzucenie kilogramów potrzebuje owszem lekkiej aktywności na niskim tętnie (poniżej 120) ale przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych. Z całego serca polecam odnalezienie mocno ogarniętego dietetyka i to takiego, który potrafi prowadzić ludzi chcących zajmowac się sportem. Bo wiekszość z nich traktuje aktywność sportową jako "zaburzenie schematu". Dietetyka sportowa to nisza.
Ja bym zaczęła od powalczenia z tym brzuszkiem 😉
Do tego może jeszcze depilacja laserowa w Wawie 😉
https://beauty4ever.pl/depilacja-laserowa-thunder
@edek-zgredek Może masz jakąś wypożyczalnie rolek w swojej okolicy, żeby spróbować czy Ci się spodoba i jak się będziesz na nich czuł?
@ania_09
Właśnie wpadłem na ten pomysł, niestety w Zgorzelcu kiszka ale wybieramy się z żoną na wystawę pająków i innych robaczków do Wrocka a tam na szczęście jest więc start przełożony na przyszły rok a w tym będzie próba generalna stosunkowo małym kosztem i bezpiecznie. To jeszcze poproszę o sugestie dotyczące ewentualnego zakupu. Na co zwrócić uwagę a czego unikać no i kółka jakieś w miarę wytrzymałe.
@edek-zgredek Muszę zastanowić się czy coś pisać, jeśli znowu „właśnie wpadniesz na ten pomysł” to moje zaangażowanie pójdzie na marne. Podobnie jak powyżej gdy tylko „Pany” fajnie pisały.
@ania_09
Tak mi się jakoś napisało więc się nie fochuj a no i pany i panewki skoro się domagasz 😉 i serdecznie dziękuję za wszelkie zaangażowanie, pomoc i podpowiedzi. Wszystkie bardzo doceniam.
-
Które rolki lepsze?
3 lata temu
-
Opinia na temat rolek COOLSLIDE dla osób początkujących
3 lata temu
-
kupno rolek 3 modele?
4 lata temu
Ostatni post: rolkowe mamy z wózkami Najnowszy użytkownik: phoebetyson035 Ostatnie posty Nieprzeczytane Posty Tagi
Ikony forów: Forum nie zawiera nieprzeczytanych postów Forum zawiera nieprzeczytane posty
Ikony wątków: Bez odpowiedzi Odwpowiedzi Aktywny Gorący Przyklejony Niezaakceptowany Rozwiązany Prywatny Zamknięte